La situació terrestre i el recursos naturals, com ara el riu Llobregat, haurien facilitat el poblament arreu del terme des de l’època iber. Situat entre balmes i terrasses fluvials, es creu que ja era un punt de pas influent de l’antic camí saliner de Cardona fins a Vic.

 • Segle X.

  Els inicis de la Vila van lligats a la creació i poblament de Gerundella . A principis de segle es forma un petit nucli de població al voltant de l'ermita de Sant Marc, i d'altra banda es creen arreu del municipi primitius masos de conrreu.
 • La Baronia de la Portella

  Gerundella era domini dels senyors de la Portella ja des del S.XII. Per tal de protegir els dominis vora del riu Llobregat, els barons van construir el primitiu castell de Gironella. A mesura que la actual zona del nucli històric es protegia estructuralment, al seu voltant apareixia tímidament el primer nucli d'habitants.
 • Baronia de Pinós

  L'any 1516, l'últim fill natural de la baronia de Portella va vendre el domini a Pere Galceran II de Pinós. Aquesta adquisició va ser de gran utilita, doncs va permetre de teixir una connexió directa amb els dominis dels Pinós a Bagà i bastir-se com a refugi davant del control reial de Berga. En aquesta època, Gerundella va incorporar l'art del teixit com a font econòmica aprofitant l'impost sobre teixits de la Generalitat de Catalunya.
 • Baronia de Gironella

  L'any 1635, arran de la reunió dels Privilegis de la vila de Gironella, en la que es van ratificar els cònsols i els jurats per a la gestió municipal, van sortir escollits els primers representants municipals de la vila, mitjançant l'atzar d'una mà innocent d'un nen que treia els noms d'una bossa de cuir. La jornada d'elecció es realitzava cada any per Pascua al cementiri. El consell general va governar Gironella fins ben entrat el S.XIX.
 • L'avançament cap a època moderna

  L'any 1847 es va construir la primera carretera fora del nucli històric, amb l'esforç dels gironellencs aturats de l'època. Després de la crema de la vila durant les gueres Carlines, la indurtialització va permetre una ràpida recuperació econòmica basada en el tèxtil i la mecanització. Cap a l'any 1861 Gironella començaria a veure el canvi del tèxtil manual a l'aparició del tèxtil mecanitzat de la mà de la família Alsina i la família Teixidor Bassacs, i més tard la família Viladomiu, capdavanters al municipi en construir colònies industrials com les de Viladomiu. La industialització va permetre l'enllumenat, el telegraf i l'any 1887 l' arrivada del tren a Gironella.
 • La modernitat

  Als segles XIX i XX, Gironella va patir un auge associatiu. El poble s'anava remodelant amb actuacions destacables: l'arribada de l'aigua potable, el sistema de clavegueram al lnucli històric, la construcció de l'escola... La Guerra Civil però va provocar un fort impacte a Gironella amb més de 100 morts, no obstant això, les onades migratòries dels anys posteriors i la millora de la industrialització, va permetre crèixer la vila i anar agafant la seva fisonomia actual.
 • Actualitat.

  La Gironella actual, amb una altitud mitjana de 469 metres, i una població de més de cinc mil habitants, s'estén a banda i banda del riu Llobrega. La part més moderna s'estén a la riba dreta del riu. El carrer principal és l'avinguda Catalunya que junt amb els carrers del seu entorn, places amb aparcament, zones arbrades, voreres amples i ajardinades, formen en conjunt un centre comercial obert d'una rellevant importància.
vista-general-gironella

Saber-ne més

Endinsa't en la història de Gironella. Pots consultar la història més detallada clicant a la imatge.