fbpx

La nostra història

La situació terrestre i el recursos naturals, com ara el riu Llobregat, haurien facilitat el poblament arreu del terme des de l’època iber. Situat entre balmes i terrasses fluvials, es creu que ja era un punt de pas influent de l’antic camí saliner de Cardona fins a Vic.

 • Segle X.

  Es crea el poblament de Gerundella . A principis de segle es forma un petit nucli de població al voltant de l'ermita de Sant Marc, i d'altra banda es creen masos de conreu de Gerundella.
 • Baronia de la Portella

  Gerundella era domini dels senyors de la Portella des del S.XII. La baronia de la Portella es va interessar en protegir els dominis vora del riu Llobregat i van construir el castell de Gironella. A mesura que la vila es protegia estructuralment, un petit nucli d'habitatges apareixia tímidament al seu voltant.
 • Baronia de Pinós

  L'any 1936, l'últim fill natural de la baronia de Portella va vendre la baronia a Pere Galceran II de Pinós. Aquesta adquisició va ser de gran utilitat i necessitat per tal de teixir una connexió directa amb els dominis dels Pinós a Bagà i com a refugi davant del control reial de Berga. En aquesta època, Gerundella va incorporar l'art del teixit com a font econòmica aprofitant l'impost sobre teixits de la Generalitat de Catalunya.
 • Baronia de Gironella

  L'any 1635, arran de la reunió dels Privilegis de Giroella, en la que es van ratificar els cònsols i els jurats per a la gestió municipal, van sortir escollits els primers representants de la vila mitjançant l'atzar d'una mà innocent d'un nen que treia els noms d'una bossa de cuir. La jornada d'elecció es realitzava cada any per Pascua al cementiri. El consell general va governar Gironella fins ben entrat el S.XIX.
 • L'avançament cap a època moderna

  L'any 1847 es va construir la primera carretera fora del nucli antic amb l'esforç dels gironellencs aturats de l'època. La recuperació econòmica del poble va arribar amb la Industrialització, un fort motor econòmic per a la vila que es remuntava a èpoques medievals. Cap a l'any 1861 Gironella començaria a veure el canvi del tèxtil manual a l'aparició del tèxtil mecanitzat de la mà de la família Alsina i la família Teixidor Bassacs, i més tard la família Viladomiu, capdavanters al municipi en construir colònies industrials. L'any 1887 va arribar el tren a Gironella.
 • La modernitat

  Als segles XIX i XX, Gironella va patir un auge associatiu. El poble s'anava remodelant amb actuacions destacables: l'arribada de l'aigua potable, el sistema de clavegueram delnucli històric, la construcció de l'escola... La Guerra Civil va deixar 100 morts a Gironella, no obstant això, en ple creixement demogràfic amb la industrialització, el municipi va recuperar població amb el boom d'immigració de famílies espanyoles que es van establir al poble als anys 60 del segle passat.
 • Actualitat.

  La Gironella actual, amb una altitud mitjana de 469 metres, i una població de més de cinc mil habitants, s'estén a banda i banda del riu Llobrega. La part més moderna s'estén a la riba dreta del riu. El carrer principal és l'avinguda Catalunya que junt amb els carrers del seu entorn, places amb aparcament, zones arbrades, voreres amples i ajardinades, formen en conjunt un centre comercial obert d'una rellevant importància.
vista-general-gironella

Saber-ne més

Endinsa't en la història de Gironella. Pots consultar la història més detallada clicant a la imatge.